Het Evangelie van Isis

                                         

 

De eerste druk van dit boek is verschenen op 3 oktober 2007. Uitgeverij: Ankh Hermes te Deventer.
De 2e herziene druk is in oktober 2021 verschenen bij Uitgeverij Trophonios.
Het boek is grondig herzien, omdat er nieuwe bronnen van informatie beschikbaar zijn gekomen, die een verdergaand licht werpen op de rol van vrouwen bij het ontstaan van het vroege christendom. Dit heeft er toe geleid dat ik ook andere delen van het boek heb aangepast aan de nieuwe visie. Het is in mijn ogen nu veel completer.

Bestellen.
Je kunt dit boek bestellen via het bestelformulier. Je krijgt dan van mij een gesigneerd exemplaar met een persoonlijke boodschap. N.B. Omdat ik het als particulier verstuur zijn de portokosten hoger dan wanneer je het bij bol.com bestelt. Het boek past net niet in de brievenbus, dat maakt het iets duurder.

Van de achterflap:
De Jezusbeweging, zoals die ontstond in het begin van onze jaartelling, was in diepste wezen gnostisch van aard. Het vertoont sterke verwantschap met de andere Mysterietradities in het toenmalige Midden-Oosten, in het bijzonder met de cultus van de Egyptische godin Isis. In haar doorwrochte studie Het Evangelie van Isis werpt Lauri Fransen een nieuw licht op de geschiedenis van de vroege Moederculturen en het ontstaan van het patriarchaat. Dit had grote invloed op de verhoudingen tussen vrouwen en mannen en op het religieus bewustzijn. Invloeden waar we vandaag den dag nog mee te maken hebben. In het leven van Jezus speelden de vrouwen om hem heen een cruciale rol. Zij brachten het Goddelijk Vrouwelijk principe opnieuw tot leven. Recent ontdekte gnostische geschriften leveren nieuwe inzichten omtrent de werkelijke functies van moeder Maria en Maria Magdalena.

Inhoudsopgave:

Inleiding bij de herziene druk.
1. Het gnostisch wereldbeeld: de mythe van Sophia.
2. Alexandrië: smeltkroes van de wereld.
3. De mythe van Demeter.
4. De grote omslag.
5. Overgangsmythen: van de Moeder naar de Vader.
6. De mysteriereligies: van de Dochter naar de Zoon.
7. Egypte in de prehistorie.
8. De zonneverering en de positie van de vrouw in het oude Egypte.
Intermezzo: De mythe van Isis en Osiris.
9. De cultus van Osiris en de mysteriën van Isis.
10. Het Evangelie van Isis.
Nawoord.

Kaarten.
Tijdlijn.
Noten.
Geraadpleegde literatuur.
Verantwoording illustraties.
Register.

Reacties van lezers bij de tweede druk:

Wat was ik blij verrast dat jouw boek zo onverwacht in de brievenbus lag.. Ik ben gisterenavond gaan lezen en ben meteen geboeid. Ik hoop dat je boek ertoe leidt dat verbindende energie steeds meer haar plek opnieuw vindt in onze samenleving.
In ieder geval geeft het mij de achtergronden waar ik behoefte aan had en die ik hoop ook weer door te kunnen geven.
Lieve groet, Anne Rodenburg.

 

Reacties van lezers bij de eerste druk:

Dank je wel voor het schrijven van Het Evangelie van Isis en de persoonlijke boodschap voorin het boek! Zelfs mijn zogenaamde nieuwetijds-denken heeft een prettige schok ondergaan. Mijn christelijke opvoeding, die vooral gericht was op afscheiding en lijden, was al weinig meer waard en maar goed ook! De herkenning van jouw woorden laat ik verder indalen en vermengen met het weten in mijn hart, ook al is die wellicht gekleurd.
Nettie Boogaard, Spijkenisse.

‘Een meeslepend verhaal dat een waarheid neerzet die ik in mezelf kon voelen, maar nog nooit zo helder zwart op wit heb zien staan. Dank dat je het geschreven hebt.’ Mark Schilders, Nijmegen.

‘ Wat een groot geschenk geef je de vrouwen in de vorm van dit prachtige boek. Ik krijg er kippenvel van, omdat ik voel dat het zo waar is! Je schrijft helder en met zoveel liefde en respect voor de vrouw, het raakt me enorm. Dank dat ik er kennis mee heb mogen maken.’ Agnes O.,Kerk-Avezaath.

‘Ik ben niet weg te slaan van je boek; al ben ik een langzame lezer toch heb ik het al gehaald tot blz 107; wat een wetenschappelijke prestatie! Naar mijn overtuiging kan de hoeveelheid werk en het resultaat het met gemak meten met de meeste wetenschappelijke proefschriften; wat een goed en overtuigend onderzoek! Nogmaals mijn felicitaties en hartelijk dank.Ook mijn zoon D.is vol lof. Hij roemt je schrijftrant, je argumentatie, bewijskracht in alle zaken die (nog) niet helemaal vaststaan, je belezenheid en voortreffelijke biografie. Enfin, hoog wetenschappelijk niveau. Uiterst complimenteus voor iemand met zo’n analytische geest als de zijne’.
André S., Amsterdam.

‘Op dit moment heb ik weer jouw prachtige boek voor mij liggen.
Vorige week heb ik de hele week in ‘Het Evangelie van Isis’ gelezen. Ik was er helemaal van in de ban. Zoveel nieuwe wijsheid heb je mij geschonken. Je hebt mij met dit boek een dimensie erbij gegeven. Ongelooflijk wat een sprong in bewustzijn. Je zult met jouw boek heel veel mensen de ontbrekende schakel geschonken hebben, daar ben ik zeker van. Het verbaast mij dan ook niet dat je al van veel kanten waardering en dankbaarheid hebt ontvangen. Ik hoop dat dit nog heel lang voortgaat. Nu ga ik weer opnieuw lezen ……..  de eerste keer las ik …….. wat vertelt ze toch allemaal. Nu ga ik lezen en ervaren wat het in mij aan vrijheid doet ontwaken. Ik ben er nog lang niet klaar mee !’ Marieke M., Arnhem.

‘Met deze mail wil ik je laten weten dat ik met veel genoegen en waardering een begin heb gemaakt met het lezen van “Het Evangelie van Isis”. Ik kocht het boek omdat ik belangstelling heb voor godinnen, vrouwelijkheid en de geschiedenis die is verdraaid en voor een groot deel buiten beeld geraakt.

‘Afgelopen zomer heb ik zelf geschreven over de verschillende benaderingen van het onderwerp mannelijk een vrouwelijk en het was een ware worsteling. Omdat het een complex onderwerp is, maar ook omdat er zaken zijn die niet zomaar eenvoudig te formuleren of ‘hardop‘ te zeggen zijn. Ik verheug me er op in dit boek veel herkenning te vinden. Je benoemt zaken waar ik in mijn teksten ook op uit ben gekomen en doet dit (zo te lezen) met een grondige kennis van zaken en een heldere blik. Voor mij werkt het zeer verhelderend en bemoedigend.’
Madeleine, Utrecht.

Lieve Lauri, al ruim gevorderd in je boek vind ik steeds meer dat je erg leuk en boeiend schrijft. Je neemt de hele geschiedenis ahw. met een sneeuwschuiver mee en laat ons telkens even stilstaan bij interessante wetenswaardigheden. Ik ontmoet ook andere vrouwen die erg geboeid zijn. Kerstmis staat dit jaar in een geheel ander Licht. Ik wens jou ook alle verruiming van de geest in 2008 die je nodig hebt voor een vervolg op dit schrijven.’ Agnes V., Rosmalen.

‘Wat ’n mooi boek heb je geschreven! Ik kan ‘ t niet in één adem uitlezen, want het is zó veelomvattend… Maar daardoor ook zo aansprekend, omdat je vanuit het hele verleden, onderbouwd, ons bewust maakt van waar onze cultuur in deze tijd op stoelt.(…) Het is me al jaren duidelijk hoe indringend en dwingend de Kerk aan de mensen door de eeuwen heen haar ideeën heeft opgelegd en daarmee ’t proces van onderdrukking van het vrouwelijke heeft gelegitimeerd. Maar door ’t boeiende inzicht dat door jou vanuit je onderzoek is gegeven, is er weer een groot stuk bewustzijn in mij (en ik hoop in velen) ontwaakt. Dank je wel!’ Trees W., Hoevelaken.

‘Hierbij mijn grote dank voor uw boek Het Evangelie van Isis. (…) Mijn intuïtie zegt mij dat het waar is wat u schrijft, ook al ben ik een man. Ik bid en hoop dat vrouwen meer gaan beseffen hoe belangrijk zij zijn. Zij zijn het die transformatie mogelijk maken.(…) Ik hoop op uw volgende boek, het is immers nooit genoeg. Het is voor mij “Thuiskomen”. R. de Haas, Leidschendam.