Wie of wat is Isis dan?

Daar heb ik dus jarenlang mee geworsteld. Al die jaren dat ik Haar woorden en energie gechanneld heb. Ook in de periode dat ik Haar boek geschreven heb: Het Evangelie van Isis. En kortgeleden nog heb ik een innerlijk gevecht geleverd over de vraag: wie is Zij dan?
Is Zij een werkelijk bestaand wezen, een intelligentie van een andere dimensie? Is Zij een archetype, een symbool van het Goddelijk Vrouwelijke? Is Zij een energieveld, ontstaan door de duizenden jaren verering, een soort “morfogenetisch veld”? Of is Zij een “Opgestegen Meester”, zoals sommige New Agers beweren, in navolging van Madame Blavatsky?

Ik ben opgevoed met de Vader-God en die werd als een persoonlijk God beschouwd. Later leerde ik dat dit idee achterhaald was: God was geen vent op een grote troon, maar een alomvattend Scheppend Principe. En hoe zit dat dan met het Goddelijk Vrouwelijke? Is Zij “het vrouwelijk aspect van God”, zoals Sophia genoemd werd? Het andere aangezicht van God? Een aanhangsel van iets dat in aard en wezen toch mannelijk is? Is het Goddelijke dan eigenlijk niet ongeslachtelijk; noch man noch vrouw, maar beide?
In de tijd dat ik Isis channelde, kreeg ik boodschappen van Haar door alsof Ze naast me stond; een echt wezen dus, maar dan zonder fysiek lichaam. Maar toen Haar energie alsmaar sterker werd, bedacht ik dat Isis ook een energieveld is. Verwarrend hoor. Onlangs las ik een boek waarin stond dat heel lang geleden mensen die veel betekenden voor hun omgeving, vergoddelijkt werden. Na hun dood werden ze dus een vereerde voorouder. En na vele generaties wist niemand meer dat zij ook echt, fysiek, geleefd hadden. Zou dat bij Isis ook zo zijn gegaan?
Toen ik sterke kundalini-energieën door mij heen begon te krijgen, waarbij ik steeds Isis voelde, raakte ik nog meer in de war. Het was een mentale verwarring; mijn denken wilde het een plek geven, anders kan ik er niet mee omgaan (zegt mijn ego). Op een dag kreeg ik een verhelderende ervaring. Ik ervaarde Isis op drie manieren achtereenvolgend, in drie lagen:

Op de eerste, meest dichtbije laag, zegt Zij eigenlijk: ”Ik ben waar jij bent”. Zij staat naast je in je menselijke ellende, ze is aanwezig in jouw verdriet, pijn of rouw. Ze omhelst je en troost. Daar is Isis op het menselijke, persoonlijke niveau, dichtbij en onze vragen beantwoordend met eindeloos geduld en liefde.
Op de tweede laag zegt Zij: ”Ik Ben jouw Aanwezigheid”. Dit is Isis op een hogere frequentie, op het niveau van je ziel, je Ware Wezen, je Zijnsniveau. Ervaar je Isis op dat niveau, dan ben je niet meer in je emotionele lichaam; je bent de emoties en je dwangmatige denken ontstegen.
Op de derde laag tenslotte, zegt Isis: “Ik ben de Aanwezigheid van het Universum”. Je zou dat kunnen noemen de “Kosmische Isis”. Op dit niveau gekomen ervaar je als mens geen scheiding meer tussen het Zelf en de Kosmos. De persoonlijkheid en ook de ziel zijn opgegaan in het Al. Isis zegt hier: “Ik ben het Universum, de Kosmische Bron. Mijn essentie is liefde, bewustzijn en het besef daarvan. Ik Ben, Jij Bent en Wij Zijn”.

Eigenlijk komt het er op neer dat ik Isis ervaar als een persoonlijke nabijheid, maar ook als de – onpersoonlijke – Kosmos. Het mooie is dat ik maanden na deze ontdekking een onvermoede bevestiging krijg als ik lees over de Middeleeuwse mystica Mechtild von Magdeburg, die zegt: “God is overal en zeker, daarom onpersoonlijk; en toch, in relatie tot de individuele ziel is God geheel en al intiem en zeker, daarom persoonlijk”.

Maar omdat ik het altijd zo graag precies wil weten, komt al snel de vraag in mij op: Wat is dan de betekenis van het begrip “God”? Of “Godin”? Is dat dan de Bron of, zoals ze in het Engels zeggen”The Ground of Being”? Tijdens mijn meditatie komt een inzicht in mij op: Wij zijn met ons allen de Bron. Als we met onze essentie tappen in de essentie van Al Wat Is, zijn wij de Bron.

Uiteindelijk kom ik altijd weer tot de bevinding dat ik Isis niet verklaren kan. Ik kan Haar niet be-grijpen. Het enige wat ik weet, wat ik ervaar, is het mysterie dat Zij IS. En in het Hart van dat Mysterie is alleen maar Liefde.

1 Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *